076 521 28 60
Charisma kun je leren

Dit boek veranderde mijn leven. Dat gun ik jou ook.

Olivia’s boek veranderde mijn leven op persoonlijk én zakelijk vlak. Wat ik heb geleerd wil ik met je delen, want dit verdien jij ook te weten. In deze blog vertel ik je hoe je charisma kunt inzetten om te krijgen wat jij wilt. Geen loze beloften, maar praktische oefeningen en theorie die je verder helpt. Charisma kun je leren. Hieronder leg ik uit hoe én waarom.

Charisma Fotoshoot met Olivia Fox Cabane en Wijnand Geuze

“Maar charisma heb je of heb je niet, toch?”

Veel mensen denken dat charisma een kwestie is van het wel of niet ‘hebben’. Obama heeft het. Brad Pitt heeft het. Marilyn had het. Maar jij, jij ‘hebt’ het niet. Fout! Laat ik je uit deze vervelende droom helpen. Charisma is geen eigenschap die je bezit of niet. Het is ook geen kunstje of truc. Charisma is iets wat je kunt áánleren. Het is een vaardigheid. En om vaardig te worden moet je oefenen. Charisma is een kwestie van ‘doen’.

NATUURLIJK CHARISMA vs. CHARISMA ALS VAARDIGHEID
Misschien vind je het ‘iedereen kan het leren gedeelte’ nog een beetje vaag of misschien geloof je me nog niet helemaal. Maar je leest wel door... laat ik je nog een voorbeeld geven.  

Wellicht herken je jezelf hierin: tijdens je werk zit je in de flow, ben je uiterst zelfverzekerd en Koning Der Wat Je Dan Ook Doet. In jouw expertise barst je van het ‘natuurlijk charisma’. Super, dit charisma heeft zonder twijfel een positieve invloed op je omgeving! Maar, als je iets moet doen buiten je comfortzone - zoals bijvoorbeeld op de foto gaan of spreken voor een grote groep mensen (als je je daar inderdaad oncomfortabel bij voelt) - dan voel je je opeens minder koninklijk. Spanning neemt het over dat is (helaas) te zien. Weg charisma, hallo twijfel. 

De natuurlijke variant van charisma, zorgt voor succes. Zeker. Helaas kan het je zó uit de vingers glippen. Je hebt er weinig invloed op en het is voor het grootste gedeelte iets onbewusts dat opspeelt wanneer je in ‘de flow’ zit. 

Charisma als vaardigheid is een stuk beter te controleren. Je kunt het te allen tijde bewust inzetten. Charisma als vaardigheid zorgt ervoor dat mensen respect voor je hebben, je aardig vinden en je vertrouwen. In iedere situatie die jij kiest. Als mensen je vertrouwen krijg je kansen. Kansen voor jezelf en voor je business. Charisma opent deuren. En wat zou het onwijs zonde zijn als jij blijft geloven dat je geen charisma ‘hebt’. ;-) See where I’m going? Geen kwestie van ‘hebben’ dus, maar van ‘doen’. 

Charismatische blik portretfoto man

WAT IS CHARISMA?

3 FUNDAMENTELE PIJLERS 

Voordat ik je praktische charisma-oefeningen geef wil ik je uitleggen wat charisma precies is. Weten wat het inhoudt is namelijk nét zo waardevol en heeft direct invloed op hoe je communiceert en overkomt.
Charisma bestaat uit drie pijlers:

 1. Zelfvertrouwen
  Zelfvertrouwen heb je wanneer je vertrouwen hebt in je capaciteiten en oprecht gelooft dat je het recht hebt om hier te staan en gehoord te worden. Dat je ‘goed genoeg’ bent. Een makkelijke manier om zelfvertrouwen op te roepen is door je lichaamstaal aan te passen. Want zodra je een zelfverzekerde lichaamshouding aanneemt, stromen er binnen no time eiwitten door je bloedbaan (hormonen zoals testosteron en dopamine) die je brein vertellen dat je serieus een bad ass gorilla bent. Door zelfverzekerd te staan, ga je je daadwerkelijk zelfverzekerd voelen. Verderop in deze blog heb ik een krachtige oefening voor je uitgeschreven m.b.t. zelfverzekerde lichaamstaal. 

 2. Toegankelijkheid / connectie
  Toegankelijk ben je wanneer je hartelijkheid uitstraalt. Wanneer je gemeend een connectie maakt en bereid bent om naar de ander te luisteren. Charisma draait niet om jou. Het draait om de ander, dat de ánder zich gehoord voelt. Met hartelijkheid voorkom je dat zelfvertrouwen overkomt als arrogantie. Een open connectie, maakt het verschil tussen ‘zelfverzekerd egotrippen’ en onweerstaanbaar en warm charisma.

 3. Oprechte focus
  Zonder focus zul je nooit je charismatisch potentieel benutten. Wat is er toch zo bijzonder aan mensen zoals Obama en Bill Clinton? Wanneer ze ergens zijn, ‘zijn’ ze er ook echt. Ze zijn in het moment; aandachtig en aanwezig. Je voelt ze binnenkomen, ook al sta je met je rug naar de deur. Charismatische mensen kijken niet vlug nog even op hun telefoon en ze maken zéker geen boodschappenlijstje in hun hoofd terwijl hun gesprekspartner een (saai) verhaal vertelt. Charismatische mensen kiezen ervoor om hun volle aandacht te gebruiken en zich niet af te laten leiden. Geloof me, als je alleen al déze pijler van charisma onder de knie hebt zul je opvallen. Oprechte focus is tegenwoordig iets uiterst zeldzaams, en juist daarom ongekend effectief als je charismatisch wilt overkomen.  

Wanneer je deze drie pijlers onder de knie hebt, ben je charismatisch. Geen twijfel over mogelijk. Het is de gouden combinatie die nekken laat draaien, handjes laat wapperen en harten sneller laat kloppen. Dit is de combinatie die ervoor zorgt dat jij regie neemt over je uitstraling.

Charisma: zelfvertrouwen, vriendelijkheid, focus

NOG EVEN DIT: CHARISMA KUN JE NIET FAKEN
Er is best wat moed voor nodig om te besluiten dat je charismatischer wilt worden. Het is namelijk geen trucje of kwestie van ‘fake it till you make it’. Charisma kun je NIET faken. 

Laat me dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld uit mijn werk als portretfotograaf. Het áller-oer-stom-slechtste wat ik als fotograaf kan doen om je op de foto te laten lachen, is zeggen: “Lach eens?”. Als ik dit zou vragen, zet jij een lach op waarvan iedereen duidelijk ziet dat het een neplach is. De foto zou ongemakkelijk en onoprecht overkomen (dit noem ik ook wel ‘Het Schoolfotograaf Fenomeen’). De lach op je gezicht komt niet overeen met het gevoel dat je hebt, namelijk dat je het eigenlijk vréselijk ongemakkelijk vindt om in die felle lampen voor mijn camera te zitten. Mensen hebben een haarfijn inschattingsvermogen voor congruentie. Wanneer wat jij zegt niet overeenkomt wat wat je denkt, prikken mensen hier doorheen. Wanneer je niet doet wat je voelt ook. Mensen geloven je lichaamstaal, niet je woorden of opgezette mimiek. 

De enige weg naar charisma is dan ook om je oprecht charismatisch te vóelen. Om ‘écht’ te zijn; jezelf te durven laten zien. Het is mijn taak als fotograaf om iemand naar dit gevoel toe te coachen. In plaats van een neplach, moet ik ervoor zorgen dat het model zich oprecht blij vóelt. Pas dan kan ik een goede portretfoto maken. Hetzelfde geldt voor charisma. Je moet het menen. 

Lachen op de foto charisma

LICHAAMSTAAL, VISUALISATIES & ADEM
Hoewel het voor veel mensen voelt alsof ze weinig invloed hebben op hun gevoelens, zijn ze verbazingwekkend makkelijk te sturen. In mijn coaching als portretfotograaf gebruik ik eigenlijk altijd lichaamstaal, ademhaling en visualisaties. Dit omdat het de meest simpele manieren zijn om iemands gevoel te beïnvloeden. Zoals ik eerder al vertelde: als je je lichaamshouding bewust aanpast zijn er een hoop hormonen die staan te popelen om je een zelfverzekerd gevoel te geven. Hetzelfde gebeurt wanneer je bewust bepaalde gedachten uitkiest of je ademhaling tot rust brengt. Het is een onfeilbaar biologisch systeem. Prachtig toch? En nu op naar die praktische oefeningen…

Praktijkoefeningen voor direct meer charisma

Bron: The Charisma Myth - Olivia Fox Cabane 

We gaan de praktijk in! Hieronder beschrijf ik een aantal korte oefeningen uit The Charisma Myth, zodat je meteen aan de slag kunt (terwijl je wacht tot bol.com jouw exemplaar van The Charisma Myth heeft bezorgd ;-) ). Voor elke pijler van charisma heb ik een opdracht uitgezocht die je vandaag nog kunt oefenen. Ik sluit af met een oefening die ze alle drie omvat.

Oefening voor zelfvertrouwen: een grote gorilla zijn
Deze oefening is geweldig om te doen voorafgaand aan een situatie waarin je zelfvertrouwen wilt. Volg de volgende stappen om meer kracht aan te brengen in je lichaamstaal en gevoel.

 • Zorg ervoor dat je goed kunt ademen en bewegen.
 • Sta rechtop en schud je lichaam los.
 • Ga wijdbeens staan en zet je voeten stevig op de grond. Een brede, stabiele houding heeft direct effect.
 • Steek je armen in de lucht richting het plafond. Reik je vingertoppen omhoog, zo ver je kunt. Rek je helemaal uit.
 • Strek nu je armen uit naar de muren links en rechts en probeer ze aan te raken. 
 • Laat je armen nu losjes langs je zij hangen en rol met je schouders naar voren en naar achteren. Eindig altijd met een rol naar achteren, zodat je rechtop komt te staan. 
 • Zet als laatste je borst op als een grote gorilla. Probeer zoveel mogelijk ruimte in te nemen en stel je voor dat je twee keer zo groot wordt.

Onderzoekers aan Stanford University ontdekten dat een oefening zoals deze assertiviteits- en energieverhogende hormonen met 19% laat stijgen en angst hormonen met 25% doet dalen. Deze oefening is dus écht de moeite waard voordat je een belangrijke interactie ingaat. Jezelf twee minuten terugtrekken op de wc om je armen in de lucht te steken is al genoeg. Je voelt je een stuk krachtiger en komt ongetwijfeld charismatischer over. 

Charisma portret zelfvertrouwen focus

Oefening voor toegankelijkheid en connectie: compassie 
Met compassie en hartelijkheid creëer je tegenwicht voor je zelfvertrouwen. Je kunt compassie inzetten wanneer een lastig gesprek de verkeerde kant op gaat,  je merkt dat de ander in de verdediging schiet of simpelweg als je wil dat de ander zich op z’n gemak voelt. Oefen jouw compassiekwaliteiten met onderstaande stappen. Ik beschrijf de oefening in de hij-vorm, maar gebruik voor de oefening vooral mensen die je kent.

 • Beeld je zijn verleden in. Stel je voor dat je in zijn omstandigheden was geboren, met zijn opvoeding en familie. Zie hem als kindje en bekijk hoe de gebeurtenissen in zijn leven hem vormen tot de persoon die hij later wordt. Misschien heeft hij wel heel vervelende dingen meegemaakt, dingen die hij liever niet vertelt. Bedenk je dat als jij dit had meegemaakt, dat je misschien net zo zou zijn geworden. We weten allemaal dat we gevormd worden door ons verleden, maar vaak vergeten we dat dat voor anderen ook geldt. 
 • Stel je voor hoe zijn heden eruitziet. Probeer je oprecht te verplaatsen in zijn huidige situatie. Doe alsof je de ander bent, kruip in zijn huid en kijk door zijn ogen. Stel je de emoties voor die hij op dit moment voelt, emoties die hij waarschijnlijk niet toont. 
 • Als je écht door en door compassie wilt oproepen, vraag je dan af: “Stel dat dit de laatste dag van zijn leven is?”. Je kunt je zelfs zijn begrafenis inbeelden. Je bent bij de uitvaart en er wordt aan je gevraagd om iets te zeggen. Wat zou je over of zelfs tegen hem zeggen als hij er niet meer zou zijn? 

Het oproepen van compassie is een enorm krachtige tool, zeker bij mensen die je eigenlijk niet zo graag mag of die al snel in je irritatiezone zitten. Door het oproepen van compassie krijg je een warme blik, zul je je beter kunnen inleven en minder ergeren. De ander voelt zich gezien en zal zich ontspannen. Dat is precies wat je wilt, charisma draait immers om de ander.

The Charisma Myth - Olivia Fox Cabane

Oefening voor oprechte focus: aanwezigheid 
Hieronder beschrijf ik een aantal technieken om meer focus te ervaren. Het zijn oefeningen uit de mindfulness. Je zult merken dat hoe vaker je oefent, hoe makkelijker je (in allerlei situaties) in het moment kunt zijn.

Zet de timer op een minuut. Sluit je ogen en focus op één van de volgende drie dingen: geluiden om je heen, je ademhaling of het gevoel in je tenen. 

 • Geluiden: scan je omgeving op geluid. Probeer ál je aandacht te richten op de geluiden die zich aandienen. Stel je voor dat je oren satellietschotels zijn die objectief waarnemen. Je hoeft geen mening te hebben, je hoeft het alleen te observeren. 
 • Ademhaling: concentreer je op je ademhaling en op wat je in je neusgaten, borst en buik voelt bij iedere in- en uitademing. Houd je aandacht bij één ademhaling per keer. Stel je voor dat je ademhaling iemand is aan wie je jouw volledige focus wilt geven.
 • Tenen: concentreer je aandacht op het gevoel in je tenen. Hierdoor wordt je gedwongen met je gedachten je hele lichaam door te gaan, waardoor je de fysieke sensaties van dat moment meer beleeft. 

Deze oefening is perfect om te oefenen als je alleen bent, maar je kunt hem ook gebruiken wanneer je merkt dat je aandacht afdwaalt tijdens een gesprek. Wanneer je merkt dat je afdwaalt, focus dan kort je aandacht op je tenen. Voel elk botje en ieder spiertje. Wat de ander te vertellen heeft is uiteraard veel interessanter dan jouw kleine teen, dus leidt de aandacht die je zojuist hebt opgewekt rustig terug naar het gesprek en geniet van jullie connectie. 

Charisma Focus

Alles in één: de charismatische blik
Ogen zijn ‘de spiegel van de ziel’. De uitdrukking in je ogen kan op een subtiele manier ongelooflijk veel invloed hebben op hoe je overkomt. Om werkelijk te beseffen hoe je gezicht verandert bij verschillende blikken, moet je de verandering met eigen ogen aanschouwen. 

 • Ga voor de spiegel staan.
 • Sluit je ogen en denk aan een recente ergernis; iets kleins wat je de laatste tijd nogal bezighoudt, of een vervelend klusje zoals je belastingaangifte. Als je merkt dat de ergernis begint op te komen, doe je je ogen open en kijk je nauwlettend in de spiegel. Merk de spanning rondom je ogen op, hoe samengeknepen ze zijn.
 • Doe je ogen opnieuw dicht en denk aan iets waar je een warm gevoel bij krijgt; een recente fijne ervaring, zoals een avondje uit met een goede vriend of een knuffel van je partner. Als je je warm voelt worden, doe je je ogen open en bekijk je hoe ontspannen ze zijn. Zo ziet hartelijkheid eruit. 
 • Doe nog één keer je ogen dicht en denk aan een geweldig moment waarop je barstte van het zelfvertrouwen en de wereld aan je voeten lag; het behalen van een groot succes, het winnen van een prijs of het krijgen van geweldig nieuws. Als dat gevoel van zelfvertrouwen door je heen gaat, open je je ogen en kijk je weer hoe ze eruit zien. Zo ziet zelfvertrouwen eruit. 

Charismatische Blik Edwin Selij

KLEINE STAPJES VOOR HET GROOTSTE RESULTAAT
Als na het lezen van deze blog je enthousiasme is aangewakkerd en je besluit om binnen een week de meest charismatische persoon van de Benelux te zijn… behoud dan vooral dat enthousiasme, maar vergeet niet dat kleine stapjes vaak het beste werken bij het aanleren van een nieuwe vaardigheid. Begin klein, met de oefeningen hierboven, en gebruik de drie pijlers in je dagelijkse communicatie totdat het een tweede natuur wordt. Onthoud dat charisma draait om balans tussen de pijlers. Ze dragen allemaal bij aan een charismatische uitstraling en je kunt, wanneer je vaardiger wordt, aan de volumeknoppen draaien voor jouw gewenste hoeveelheden zelfvertrouwen, connectie en focus. Probeer eens compassie op te roepen voor die irritante collega, focus bij je volgende ontmoeting op je charismatische blik en denk aan je tenen wanneer je afdwaalt. Begin met kleine stapjes en breid uit.

Waarom charismatische mensen sowieso fotogeniek zijn

Als fotograaf was ik er altijd al van overtuigd dat je kunt leren fotogeniek te zijn. Al zolang ik mijn eigen fotostudio heb is mijn slogan: “Iedereen is fotogeniek”, en ik geloof er heilig in. Mensen hiervan overtuigen is echter een taaie klus (aangezien 95% van de mensen opgroeit met de overtuiging dat ze alles behálve fotogeniek zijn). Toen ik dit boek las vielen de puzzelstukjes op hun plek. Fotogeniek zijn is niks anders dan een charismatische uitstraling hebben. Als je charisma hebt, ben je fotogeniek. En vise versa. Toen ik dit ontdekte ging er een wereld voor me open. Ik paste mijn bedrijfsplan aan, verscherpte mijn coaching en gooide mijn branding om. Charisma werd de kern van mijn business. 

Enthousiast, dankbaar en trots nam ik contact op met Olivia. Ik vertelde haar dat ik portretfotograaf was en hoe essentieel haar boek was geweest voor de groei van mijn bedrijf en van mij als persoon. Ik bood aan om haar te fotograferen.  

Fotoshoot Charisma

charisma op de foto

 Ik ontmoette Olivia voor een fotoshoot toen ze in Amsterdam was voor een driedaags congres dat ze organiseerde. Ze opende het event met haar TED-talk over charisma. Op blote voeten kwam ze het podium opgelopen en al gauw liet ze de zaal handdrukken oefenen zoals de ‘Dode vis’ en staarden onbekende buren elkaar minutenlang vol overgave in de ogen. Het podium was Olivia’s speeltuin en charisma was haar speelgoed. 

Even later, toen het event in volle gang was, gaf ze backstage een van de sprekers een masterclass over charismatisch spreken. Ik was erbij en zoog alles op als een spons. Ook al had Olivia het bizar druk met de organisatie van het congres en ook al had ze veel te veel petten op… dat ene uur was ze 100% gefocust op de ander. Wat ze zei was ongekend waardevol en hoe ze het deed was subliem. Ik aanschouwde charisma pur sang. Tijdens de fotoshoot die we de dag daarna hadden gepland vertaalden we haar zelfvertrouwen, toegankelijkheid en focus in beeld.

het laatste puzzelstukje

Charisma geeft me handvatten om mijn coaching als portretfotograaf aan te scherpen en mensen binnen no time fotogeniek te krijgen. Ik zet het dagelijks in om mensen zich te laten ontspannen en hen te laten voelen dat ik oprechte aandacht voor ze heb. In mijn werk en op het podium gebruik ik oefeningen uit het boek om ervoor te zorgen dat ik me krachtig voel en mensen makkelijker mee krijg in mijn verhaal en visie. Charisma is mijn sleutel naar succes. Ik hoop oprecht dat dit ook voor jou het geval is en dat dit charisma-puzzelstukje je nóg verder gaat brengen in het najagen van dat waar jouw hart sneller van gaat kloppen. 

MEER DAN 100 5-STERREN RECENSIES OP GOOGLE ★★★★★

Wil jij ook een charismaportret?

Kies jouw fotoshoot