076 521 28 60

Wat doet een goede portretfotograaf?

DOOR FLOORTJE AUCEPS
Een uitmuntend technisch fotograaf maakt nog geen goede portretfotograaf. Het goed beheersen van de flitser of fantastisch kunnen fotoshoppen evenmin. Wat maakt een portretfotograaf dan wél goed? Hieronder meer over de portretfotograaf. 

Wat doet een goede portretfotograaf?

Portretfotografie is een andere tak van sport!

Het is de taak van een portretfotograaf om méér te vangen in een foto dan enkel fysieke kenmerken van een model, een ‘knap’ plaatje of een mooi uiterlijk. Je hoeft zeker geen George Clooney of Doutzen Kroes te zijn om mooi op de foto te staan.

Een randvoorwaarde voor het maken van een goede portretfoto is uiteraard het goed om kunnen gaan met een camera. Echter, techniek is voor een portretfotograaf ondergeschikt aan de manier waarop hij met mensen om gaat. Ja, de portretfotograaf dient een sociaal beestje te zijn. Met mensen werken is een andere tak van sport dan bijvoorbeeld het fotograferen van een berglandschap of een bord quinoa met groene smoothie. Ook fashionfotografie vraagt iets anders van een fotograaf dan het maken van een professioneel portret. Een portretfotograaf maakt foto’s op zo’n manier dan het portret écht iets zegt over het model. Een portretfoto vangt iemands uitstraling en het is aan de fotograaf om samen met het model op zoek te gaan naar dátgene wat hij of zij uit wil stralen.

Portretfotografie is een andere tak van sport!

Wat maakt een portretfotograaf goed?

Wat een portretfotograaf van een all-round fotograaf onderscheidt is aandacht. Aandacht voor het model. Aandacht voor het moment en aandacht voor hoe iemand zich voelt wanneer er een camera op hem of haar gericht staat. Bij een all-round fotograaf ligt de focus ergens anders. Voor veel mensen is het spannend om op de foto te gaan. Dit is heel normaal, maar het kan ervoor zorgen dat iemand minder zelfverzekerd op de foto komt te staan dan gewenst is. Het is aan de fotograaf om dit te veranderen. Veel mensen ervaren een hoop stress in het licht van de studiolampen. Een goede portretfotograaf kan omgaan met deze spanning en iemand op zo’n manier coachen dat de foto uiteindelijk een krachtig, open en zelfverzekerd persoon laat zien. Een portretfotograaf heeft voelsprieten ontwikkeld voor iemands gemoedstoestand en beschikt over de juiste kwaliteiten om hierop in te spelen. Hij kan iemand geruststellen en het beste in hem of haar naar boven halen. Dit is erg belangrijk voor bijvoorbeeld een krachtige LinkedIn profielfoto.

Wat maakt een portretfotograaf goed?

Coaching is het sleutelwoord

‘Fotografie is een ambacht, coaching de kunst’

Bij portretfotografie is coaching essentieel. Fotograaf Wijnand Geuze heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in het coachen van klanten en blijft hierin doorleren. Zo heeft hij verschillende trainingen en opleidingen gevolgd op het gebied van coaching en zelfontwikkeling. Hij is erg gedreven om zichzelf te blijven ontwikkelen in zijn vakgebied. Samenwerking en vertrouwen tussen model en fotograaf staan centraal. Als fotograaf probeert Wijnand iemand op zijn of haar gemak te stellen en ervoor te zorgen dat diegene krachtig en ontspannen op de foto komt te staan. Dit kan door simpele aanpassingen in houding (zie tips), maar ook door bijvoorbeeld NLP-technieken en oefeningen uit de positieve psychologie.

Coaching is het sleutelwoord

Iedereen is fotogeniek

“When you squinch, you’re super cool”

In 2016 stond Wijnand op het TEDx Breda podium om te vertellen over de slogan van LINK Fotografie: Iedereen is fotogeniekBij LINK Fotografie geloven we dat iedereen écht fotogeniek kan zijn. Je hoeft geen ‘perfect’ uiterlijk te hebben om mooi op de foto te staan. Uiteindelijk draait het allemaal om het charisma dat je uit weet te stralen. In zijn TEDx-talk vertelt Wijnand hoe je dit charisma met wat eenvoudige trucjes snel tevoorschijn kunt toveren. Het is geen magie, iedereen kan het. Een scheutje zelfvertrouwen, een drupje kracht, een vleugje van een lach, een flinke dosis coaching en daar heb je het al. De portretfotograaf heeft zijn doel bereikt: een krachtig portret.

Wil je graag een afspraak maken voor een professionele portretfoto? 

Bekijk alle fotosessies