076 521 28 60

Portret fotograaf

Wijnand Geuze

Wijnand Geuze, professioneel portretfotograaf en eigenaar van LINK Fotografie heeft met zijn visie niet alleen voor zichzelf vele successen opgeleverd, maar ook voor zijn klanten het afgelopen decennium, zakelijk en privé.

 Portret  fotograaf

Hoe zijn analyserend karakter als kind hem zijn visie gaf als succesvol fotograaf.

Wijnand was een bijdehand, druk en bijzonder kind. Dit bijzondere kwam naar voren doordat hij zich niet makkelijk kon aansluiten bij de collectieve mening van een groep. Wijnand stond dan ook regelmatig het gedrag van zijn klasgenootjes vanaf de zijlijn te observeren en analyseren. Hierbij stelde hij zichzelf vragen als:

“Waarom is Lieke op eens zo druk als zij haar spreekbeurt moet houden?” en  “Waarom moet Rick altijd zo stoer doen op het schoolplein, maar kruipt hij in zijn schulp als hij moet voorlezen?”

Zijn omgeving ervoer zijn analyserende karakter vaak als bijdehand. Wijnands oprechte interesse in zijn leeftijdsgenootjes riep vaak weerstand op en hierdoor kreeg hij de bijnaam 'de professor'.

Niet erbij willen horen, maar erbij willen zijn.

Op de middelbare school was Wijnand nog steeds meer met mensen bezig dan met studeren. Wijnand wilde er niet perse bij horen, maar erbij zijn. Onbewust had Wijnand een enorme drive om ervaringen op te doen en er zo achter te komen wie hij was. Wijnands observerend vermogen en zijn brede interesse in mensen zorgden ervoor dat hij graag onder de mensen was.

Nog nooit een camera vastgehad, maar vastberaden fotograaf te worden

Na enige tijd in de horeca te hebben gewerkt, onder andere bij café Bruxelles in Breda en Crazy Piano's, vond Wijnand dat het tijd was voor wat anders. In zijn tijd in de horeca heeft hij zijn sociale vaardigheden verder kunnen ontwikkelen én kon hij interessant menselijk gedrag blijven observeren. Hij wist echter dat hij op een intensievere en persoonlijkere wijze met mensen wilde werken dan dat de horeca hem kon bieden.

Nadenkend over zijn toekomst is Wijnand gaan kijken welk beroep zou passen bij zijn interesses en kwaliteiten. Het kwartje viel door de interesse die hij van jongs af aan al had om mensen vanaf de zijlijn te observeren. Daarnaast maakte zijn eeuwige nieuwsgierigheid naar menselijk gedrag hem er zeker van dat fotografie hem alles kon bieden waar hij naar zocht om zijn kwaliteiten te kunnen toepassen. Dit ondanks dat hij nog nooit een camera had vastgehouden!

Hoe zijn analyserend karakter als kind hem zijn visie gaf als succesvol fotograaf.

Al meer dan tien jaar professioneel fotograaf

In 2004 begon Wijnand aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven door te starten aan de fotovakschool. Hier heeft Wijnand de techniek achter het vak fotografie geleerd. De passie waarmee hij startte aan de opleiding verdween echter en maakte plaats voor onzekerheid. Ondanks dat de foto's die hij maakte tijdens zijn opleiding altijd goed werden ontvangen zag hij in dat er iets mistte in zijn foto's. Hij wist dat de techniek goed was, maar mistte de menselijke factor. In plaats van zich te laten leiden door deze onzekerheid en te stoppen met de opleiding beet hij zich vast in de vraag 'Waarom stralen mijn modellen geen kracht uit?'. Toentertijd niet beseffend dat deze vraag hem uiteindelijk zijn unieke visie op portretfotografie heeft opgeleverd.

Dit nieuwe fotografiehoofdstuk heeft de basis gelegd voor zijn huidige werkwijze. Hij heeft met zijn visie niet alleen voor zichzelf vele successen opgeleverd, maar ook voor zijn klanten het afgelopen decennium, zakelijk en privé.

Wijnand @ TEDx : iedereen is fotogeniek!

Het keerpunt in zijn opleiding tot fotograaf heeft er ook voor gezorgd dat hij jaren later als ervaren fotograaf zijn visie op fotografie uit mag leggen op het TEDx podium. Want door zijn enorme bron aan ervaring is Wijnand in Nederland dé specialist als het gaat om psychologische reacties van mensen die voor de camera staan. Hij is in staat mensen volledig op hun gemak te stellen en de natuurlijke schoonheid van deze personen vast te leggen. Wijnand heeft zich ontwikkeld tot een empathisch, inspirerend en ruimdenkend fotograaf. Tijdens zijn TEDx-talk legt hij uit dat iedereen fotogeniek kan zijn, mits de juiste aanwijzingen worden gegeven.

Wijnands analyserende karakter en doorzettingsvermogen zorgen ervoor dat hij zijn vak zeker niet alleen ziet als een ambacht. Achter de psyche van de mens schuilt zoveel meer! Hij wil nóg beter begrijpen waarom mensen reageren zoals ze reageren op het moment dat zij voor zijn camera staan en zal zich daarom continu blijven verdiepen in psychologie en coaching.

 

 

Van uitdagende persoonlijkheden tot emotionele fotosessies

Zijn kennis heeft hem geholpen om spanning tijdens een shoot te kunnen keren en zo de fotoshoots op een hoger level te kunnen tillen. Wijnand kan iemands gemoedstoestand aanvoelen en hier op inspelen. In wat voor situatie Wijnand ook terecht komt, hij vindt het zijn plicht dé perfecte foto te maken. In zijn studio loopt hij namelijk regelmatig tegen bijzondere situaties en uitdagende fotoshoots aan.

Wat hem onder andere is bijgebleven is een glamoureus geklede travestiet die op een dag door haar werkgever verplicht naar LINK Fotografie gestuurd werd voor een professioneel portret. Deze extraverte dame zette haar hakken volledig in het zand. Zij voelde zich namelijk vrouw, maar op de foto werd ze geconfronteerd met haar mannelijkheid. Wijnand herkende haar angst en onzekerheid en wist haar uiteindelijk, na intensieve coaching, toch aan een goede foto te helpen.

Ook staat de fotosessie met de 5 jarige Zoë op zijn netvlies gebrand. Zoë was ongeneeslijk ziek en had samen met haar ouders een grootschalige kinderpleisteractie opgezet. Het was aan Wijnand de taak, ondanks de emotionele lading die deze fotosessie opriep, zijn emoties de baas te blijven en op een professionele manier al de aanwezigen een fijne dag en mooie foto’s te bezorgen.

Wijnand werd op zijn 10 jarig bestaan, enkele jaren na het overlijden van Zoë, nogmaals persoonlijk bedankt door haar ouders. Het raakte Wijnand enorm; 'Dit omdat een foto voor mij geen product is. Een foto heeft een emotionele lading en kan een ongrijpbare waarde hebben zoals in het geval van Zoë.' Aldus Wijnand.

Doordat de ouders van Zoë Wijnand na al die jaren nogmaals persoonlijk bedankten, werd hij er aan herinnert waarom hij voor het vak fotografie heeft gekozen en hoe belangrijk het is om een verbintenis aan te gaan met de mensen die hij fotografeert.

 Ambitie

Wijnand heeft de ambitie om zijn ideeën verder te verspreiden en andere fotografen te inspireren om zich te verdiepen in de mens voor de lens. 

Van uitdagende persoonlijkheden tot emotionele fotosessies