076 521 28 60

tips beter videobellen

Leer zelfverzekerd videobellen mét persoonlijke verbinding

21 tips voor:

 • De perfecte eerste indruk
 • Non-verbale communicatie 
 • Sociale interacties & verbinding 
tips beter videobellen

de beste tips om beter te leren videobellen via Zoom, Skype en Teams

Gedoe met de connectie, miscommunicaties en een zeurend zelfbewustzijn over hoe je eruitziet voor de webcam... Hoewel online communiceren efficiënt en momenteel noodzakelijk is, kan er een hoop misgaan: 

 • Je bent onzekerder dan normaal
 • Je bent snel afgeleid 
 • Het contact voelt onpersoonlijk en onwennig
  (en helaas nog veel meer...)


Gelukkig hoef je dit niet te accepteren. Je kunt er wat aan doen. Met deze 21 tips.

Wil je meer weten of meteen de diepte in? Download dan gratis de driedelige e-book reeks Videobellen met Verbinding. Deze e-books gaan dieper in op onderstaande tips en vormen samen een waardevolle en vooral praktische handleiding voor iedereen die regelmatig achter de webcam zit.

de beste tips om beter te leren videobellen via Zoom, Skype en Teams

DE PERFECTE EERSTE INDRUK

Online hebben zowel je werkplek als je uiterlijk veel invloed op hoe je overkomt. Slechte belichting, een verkeerde webcamstand of een onverzorgd uiterlijk zijn funest voor je online uitstraling.

Deze tips helpen je een goede, rustige werkplek te creëren en een professionele indruk te maken.

TIP 1: EEN RUSTIGE ACHTERGROND
Een rustige achtergrond tijdens een video call is essentieel. Draai je bureau om, haal drukke schilderijen van je muur en ruim je boekenkast op. 

TIP 2: GOEDE BELICHTING
Belichting is ontzettend belangrijk. Een slechte belichting komt onprofessioneel over. Ook zorgt verkeerd licht voor miscommunicaties omdat micro-expressies niet goed te zien zijn.

TIP 3: EEN GOEDE POSITIE VAN JE WEBCAM
Wat mensen vaak niet beseffen is dat de stand van je webcam je een onderkin of grotere neus kan bezorgen. Zorg ervoor dat je webcam je recht van voren filmt. Dit geeft jou op je ‘mooist’ weer. Lees meer…

TIP 4: KLEDING & EEN VERZORGD UITERLIJK
Je kleding draagt bij aan je eerste indruk en bepaalt voor een belangrijk deel hoe je overkomt. Een verzorgd uiterlijk laat zien dat je je best hebt gedaan en de ander (en jezelf) serieus neemt.

TIP 5: MINIMALISEER OMGEVINGSGELUID
Zorg voor zo min mogelijk afleiding door omgevingsgeluiden te minimaliseren. Laat je partner op je spraakzame kleuter passen, doe het raam dicht en houd de hond koest met een grote kluif.

TIP 6: LAAT JE CAMERA ALTIJD AAN
Zonder beeld verliest je gesprekspartner enorm veel van jouw essentiële non-verbale signalen. Dit kan leiden tot miscommunicatie. Daarnaast is het voor de ander fijn om een vertrouwd gezicht te zien en te weten er naar hem of haar wordt geluisterd.

Lees meer over de perfecte eerste indruk:

E-BOOK 1: DE PERFECTE EERSTE INDRUK
DE PERFECTE EERSTE INDRUK

NON-VERBALE COMMUNICATIE

60% tot 90% van onze communicatie is non-verbaal. Helaas valt een groot gedeelte van onze lichaamstaal achter de webcam weg. Hierdoor ben je slechter 'leesbaar', wat zorgt voor ongemak bij je gesprekpartner én jezelf. 

Hieronder geven we je 8 tips over hoe je non-verbaal kan zorgen voor een betere connectie en een betere ‘leesbaarheid’ van jouw stemming en emoties. Hierdoor zal je gesprekspartner je beter aanvoelen, meer op het gemak zijn en zullen er minder miscommunicaties ontstaan.

TIP 7: KIJK IN DE CAMERA 
Echt oogcontact is onmogelijk met beeldbellen, maar je wilt natuurlijk niet ongeïnteresseerd overkomen. Kijk daarom regelmatig in de camera, zodat je gesprekspartner in ieder geval het gevoel heeft dat je hem of haar aankijkt. Tip 18 gaat hier dieper op in, want dit is écht heel belangrijk...

TIP 8: ACTIEVE LUISTERHOUDING
Wanneer je thuis achter je bureau zit is de verleiding groot wat onderuit te zakken wanneer de ander aan het woord is. Doe dit niet! Op beeld valt dit extra op en kan het ongeïnteresseerd overkomen. 

TIP 9: INTONATIE
Doordat een groot gedeelte van je lichaamstaal op beeld wegvalt, is je stemgebruik extra belangrijk. Zorg er dus voor dat je praat met genoeg intonatie en dat je belangrijke woorden extra benadrukt.

TIP 10: HANDGEBAREN
Met je handen praten is prima wanneer ze in beeld zijn. Zijn ze dit niet, houd ze dan rustig op je schoot of naast je lichaam. 

TIP 11: SPREEK RUSTIG
Wanneer je videobelt is het extra belangrijk dat je rustig praat. Mochten er haperingen zijn door slechte techniek of verbinding, dan kan je gesprekspartner toch nog horen wat je zegt. 

TIP 12: MIMIEK
Wees je bewust van je mimiek en kijk vooraf eens (met wat gekke bekken en subtiele uitdrukkingen) hoe goed jouw emoties te lezen zijn op beeld. Meer hierover in tip 14.

TIP 13: PULKEN EN FRIEMELEN
Plukken, pulken, friemelen… allemaal niet handig wanneer je achter de webcam zit. Deze kleine bewegingen kunnen op beeld namelijk grote afleiders zijn voor je gesprekspartner. Ook komt het onzeker en ongeduldig over.

TIP 14: AFSTAND WEBCAM 
Zoek naar de perfecte afstand tussen jezelf en de webcam; waarbij je emoties goed te zien zijn, maar je niet het hele beeld opslokt. 

Meer lezen over non-verbale communicatie achter de webcam? Lees dan e-book 2 van de reeks over non-verbale communicatie:

E-BOOK 2: NON-VERBALE COMMUNICATIE
NON-VERBALE COMMUNICATIE

SOCIALE INTERACTIES & VERBINDING

Als professional wil jij je boodschap natuurlijk zo helder mogelijk overbrengen. Ook is het fijn als een samenwerking of overleg soepel verloopt. Dit kan alleen wanneer er een onderlinge sfeer van vertrouwen en openheid is. Om zo’n sfeer via de computer te creëren, moet je wat harder je best doen dan in het normale leven.

In onderstaande tips vertellen we je hoe je openheid over de online manier van werken creëert, hoe je omgaat met onzekerheid of afleiding van je gesprekspartner en hoe je non-verbale signalen beter interpreteert. Deze tips gaan je zeker helpen om een betere connectie tot stand te brengen.

TIP 15: LAAT JE NIET AFLEIDEN
Verschillende studies tonen aan dat als je telefoon - zélfs met het geluid uit en op z’n kop - op je bureau ligt, je er om de zoveel tijd naar kijkt. Funest voor je focus. Zet hem dus uit en leg hem in de la of beter nog: in een andere ruimte.

TIP 16: PAUZES & ENERGIZERS
Het kan verleidelijk zijn om veel sessies achter elkaar in te plannen, maar videobellen kost enorm veel energie. Neem daarom voldoende pauzes tussen de gesprekken door, ga naar buiten en beweeg. Energizers zoals de Power Pose of Run-while-standing zijn een goede manier om je energielevel weer op niveau te brengen. Lees meer over deze energizers…

TIP 19: NEEM DE TIJD & CHECK
Door het haperen of wegvallen van beeld, geluid of fysieke signalen kan je boodschap verkeerd overkomen. Check daarom wat vaker of het goed aankomt en verkies kwaliteit altijd boven efficiëntie. Zo zorg je ervoor dat jullie op één lijn blijven.

TIP 20: INTERPRETEREN NON-VERBALE SIGNALEN
Er zijn ongelooflijk veel signalen en gebaren die je inzicht kunnen geven in de gemoedstoestand van je gesprekspartner. In deel drie van de e-book reeks hebben we er een aantal belangrijke uitgelicht. 

Wil je hier meer over leren? Dan is het zeker de moeite waard om een training volgen. Bijvoorbeeld bij bodylanguageacademy.nl

TIP 21: ZORG VOOR FOLLOW-UP
Wanneer de webcams uit worden gezet is het contact opeens compleet verbroken. Voor sommige mensen voelt dit aan als een rauw en abrupt einde. 

Zorg daarom altijd voor een follow-up waarin je de belangrijkste onderwerpen nog even herhaalt. Dit maakt jullie relatie een stuk persoonlijker en houdt het contact levend.

Lees meer over sociale interacties & verbinding:

E-BOOK 3: SOCIALE INTERACTIES & VERBINDING
SOCIALE INTERACTIES & VERBINDING

DE WEBCAM-SCAN

Wil je weten wat voor indruk je nu maakt?

Met de webcam-scan krijg je van ons álle antwoorden: van je belichting en werkplek, tot je kleding en die plotselinge onderkin... En ja, dat is soms best confronterend. Maar alleen eerlijke feedback brengt je verder.

Hoe werkt het?
Maak met je webcam een screenshot van jouw werkplek (met jou in beeld) en stuur deze op. Wij beoordelen persoonlijk jouw werkplek en hoe je overkomt op beeld.

Voor € 17,00 inclusief btw (i.p.v.  € 39,-) krijg je:

 • Eerlijk en persoonlijk advies over jouw eerste indruk
 • Een cijferlijst voor alle belangrijke onderwerpen zoals belichting, achtergrond, stand van de camera etc.
 • Per onderwerp heldere tips om je cijfer omhoog te schroeven
 • Deze tips in een handig PDF-bestand (soort van spiekbriefje voor achter de webcam)
 • Heel veel complimenten van je gesprekspartners wanneer je je webcam de volgende keer aanzet
  Lees meer...
Doe direct de webcam-scan
DE WEBCAM-SCAN
weten wat voor eerste indruk je nu maakt?

doe de webcam-scan

de webcam-scan
Core Warning:PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20151012/imagick.so' - libMagickWand.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory