076 521 28 60

Tips LinkedIn profielfoto

Gegarandeerd succes met deze tips

Bij een professionele fotoshoot gebeurt er meer dan alleen het maken van een foto! Er komt veel op je af tijdens het maken van een LinkedIn Profielfoto en daarom hebben we 11 handige tips voor je op een rij gezet.

Tip 1: Uitstraling

Tip 1: Uitstraling

Bedenk voordat je een Linkedin profielfoto laat maken altijd eerst wat je wilt uitstralen naar de buitenwereld. Wanneer je bijvoorbeeld bij een advocatenkantoor werkt zal je een andere foto nodig hebben dan iemand uit de zorg. Bespreek dit altijd eerst met de fotograaf, dan kun je samen tot een mooi resultaat komen.

 

Tip 2: Houding van je lichaam

Hoewel bij een profielfoto alleen je gezicht op de foto komt, is de houding van je lichaam zéker zo belangrijk. Een rechte rug, schouders naar achteren en je borst iets vooruit zorgen er voor dat je meer zelfvertrouwen uitstraalt. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat een krachtige houding aannemen zorgt voor een toename van testosteron en een afname van cortisol (stresshormoon). Geweldig nieuws dus voor iedereen die een beetje zenuwachtig is voor de fotoshoot. Uiteraard kan een professionele portretfotograaf jou hier in coachen zodat je altijd de juiste houding aanneemt.

Fotograaf Wijnand Geuze legt tijdens zijn Tedx Talk uit wat er allemaal voor nodig is om de juiste houding, en daarmee de juiste uitstraling, te bereiken.

Tip 3: Compositie van de foto

Tip 3: Compositie van de foto

Een profielfoto wordt vooral gebruikt voor social media zoals bijvoorbeeld LinkedIn. Daarnaast wordt het steeds gebruikelijker om een foto van jezelf boven je CV te zetten. Hoe dan ook, de foto is vaak klein. Bedenk daarom dat het belangrijk is zo veel mogelijk in te zoomen op het gezicht. Dit kan misschien confronterend zijn, maar een goede fotograaf weet van iedereen een mooie foto te maken. Ook van dichtbij!

 

 

Tip 4: De fotograaf

Tip 4: De fotograaf

Een selfie kan leuk zijn, maar wanneer je professioneel wilt overkomen op je LinkedIn profiel kun je toch echt het beste een professionele portretfotograaf inschakelen. Niet iedere fotograaf is gespecialiseerd in LinkedIn foto's, bekijk daarom eerst het portfolio en bepaal voor jezelf of de foto's aansluiten bij hetgeen jij graag zou willen uitstralen.

Zorg ervoor dat je een goed gevoel hebt bij de fotograaf die je boekt. Heb je behoefte aan meer zekerheid van te voren, bel de fotograaf op om te kijken of jullie elkaar begrijpen en maak alleen een afspraak als je er een goed gevoel bij hebt. 

Tip 5: Lach (met je ogen)

Tip 5: Lach (met je ogen)

Voor een profielfoto is het belangrijk dat je vriendelijk en toegankelijk overkomt. En dat bereik je door te lachen. Dit betekent natuurlijk niet dat je mond wagenwijd open hoeft te staan. Een kleine glimlach is vaak voldoende om je ogen ook de vriendelijkheid en toegankelijkheid mee te geven waar we naar op zoek zijn. Het is niet altijd even makkelijk om op commando te lachen, het is daarom belangrijk een fotograaf te vinden die je op je gemak kan stellen en kan laten lachen zonder dat het geforceerd overkomt.

Tip 6: Kleding

Tip 6: Kleding

Bij een portretfoto gaat het om de persoon, niet om de kleding. Zorg er dus voor dat kleding niet de aandacht afleidt van het gezicht. Dit betekent geen drukke motiefjes of schreeuwerige kleuren. Wees bescheiden met accessoires en (voor de dames) let op het decolleté.

Niet alle kleding komt even goed over op de foto, hieronder een aantal don’ts:

  • Liever geen witte kleding, dit haalt de aandacht weg van je gezicht en maakt veel mensen bleek
  • Zwarte kleding maakt ook vaak bleek én je ziet elk stofje
  • Geen drukke motieven of strepen 
  • Geen hoge kraag, dit kan je een korte nek geven
  • Geen grote oorbellen of sieraden, deze kunnen de aandacht afleiden
  • Geen laag decolleté of lage hals. Afhankelijk van de uitsnede van de foto kan dit je erg bloot maken. Mooi in het écht, maar komt minder sterk over op een foto
  • Schoudervulling. Zeker bij profielfotografie geeft dit een onnatuurlijke uitstraling

Let op! Er is voor iedere regel wel een uitzondering. Denk daarom vooraf na over wat je wilt bereiken met de foto. Kom je er niet uit? Vraag dan advies aan een professional en breng altijd meerdere setjes kleding mee naar een fotoshoot.

 

Tip 7: Kapsel

Tip 7: Kapsel

Je haar is net zo belangrijk als je kleding keuze. Veel mensen zijn geneigd om vlak voor een fotoshoot naar de kapper te gaan. Als je een kort kapsel hebt, is het beter om hooguit 1 week van te voren naar de kapper te gaan omdat je dit anders ziet op de foto.

Als je lang haar hebt zorg dat je je kapsel draagt zoals je dat altijd doet. Dit zorgt voor herkenning op LinkedIn en hierbij voel je je ook het meest op je gemak. Wil je je haar graag los dragen op de foto, stop het haar aan één zijde achter je oor. Dit zorgt voor een meer open uitstraling van je gezicht. Je kan ook je lange haar aan één zijde over je schouder dragen. Dit heeft hetzelfde effect als achter het oor stoppen.

Draag je je haar vaak in een paardenstaart of strak naar achteren, dan is het handig om op de foto wel die staart of knot te tonen. Dit verteld wat over jezelf en maakt je tevens minder streng in uitstraling. 

Tip 8: Make-up

Tip 8: Make-up

Ben je zelf niet erg bedreven met make-up, dan is het verstandig om een professionele visagiste in te huren. Geef bij de fotograaf aan dat je de visagie wilt gebruiken voor een profielfoto. Deze make-up zal anders worden aangebracht dan voor andere doeleinden.
Goede visagisten bespreken voorafgaand aan de fotoshoot hoe je in het dagelijks leven je make-up draagt en zullen daar niet te veel van afwijken. Ze past haar visagie aan op je kleding, haarkleur, ogen en huid tint. Wanneer je geen gebruik maakt van een  professionele visagiste raden wij aan voorzichtig te zijn met zware make-up. De camera zal namelijk alle make-up die je draagt accentueren en mascara of eyeliner kan dus dikker overkomen op de foto dan in werkelijkheid. Vermijd ook make-up met glitters. Deze kunnen het licht van de lampen reflecteren en dit komt niet ten goede op een foto.

Heb je toevallig een slechte nacht gehad of uitgerekend die dag een pukkeltje midden op je neus, dan lossen wij dit voor je op met onze digitale bewerking achteraf.

Tip 9: Brillen

Tip 9: Brillen

Wanneer je altijd een bril draagt, dan is het logisch deze ook tijdens de fotoshoot op te zetten. Een bril hoort immers bij jou en zorgt voor herkenbaarheid. Houd er wel rekening mee dat sommige brillen kunnen spiegelen, neem daarom altijd een reservebril mee wanneer je een profielfoto laat maken. Mocht je geen extra bril hebben of wil je persé met een bepaalde bril op de foto? Dan heeft de fotograaf vaak wel een oplossing tijdens de fotoshoot of kan de spiegeling achteraf verwijderd worden in photoshop.

 

Tip 10: Zongebruinde huid

Tip 10: Zongebruinde huid

Een kleurtje is natuurlijk altijd mooi wanneer je op de foto gaat. Maar let er op dat je de dagen voor de fotoshoot niet te lang in de zon of onder de zonnebank ligt. Bruin is mooi, maar rood staat niemand...

Tip 11: Test je foto

Tip 11: Test je foto

'Ik sta nooit mooi op de foto'
Uit diverse studies is gebleken dat het moeilijk is om foto’s van jezelf objectief te beoordelen. Hierdoor zijn we vaker geneigd om een minder sterke foto te kiezen (uit bescheidenheid) of gewoonweg nooit tevreden te zijn met een foto. Ook jouw vrienden zullen niet altijd objectief zijn, want zij willen je natuurlijk een goed gevoel geven.

Een goede portretfotograaf kan je wel helpen met het zoeken naar de juiste foto. Afhankelijk van wat je wilt bereiken met de foto zal hij kijken naar de uitstraling en zich niet laten afleiden door (andere details waar jij zelf wel op let) zoiets subjectiefs als uiterlijk.

Ben je benieuwd naar hoe je huidige foto beoordeeld wordt door onbekende mensen? Of wil je weten of je nieuwe profielfoto een vooruitgang is vergeleken met de oude? Laat dan jouw foto's wetenschappelijk testen op photofeeler.com. Op deze site (en app) kun je jouw foto's uploaden en door onbekenden gratis laten beoordelen op een aantal belangrijke kenmerken zoals professionaliteit, vriendelijkheid, zelfvertrouwen en betrouwbaarheid.